Bevezetési, támogatási projektek

Kompetencia központunk több közintézménnyel működik együtt, amelyeknél pilot projektek keretében, közösen szabad szoftvereket vezetünk be vagy a korábban bevezetett eszközöket bővítjük, használatukat segítjük oktatással, vagy segédanyagokkal. A projektek elsődleges célja a szabad szoftverek közigazgatási használhatóságával kapcsolatos tapasztalatszerzés, ismeretgyűjtés. Kíváncsiak vagyunk, hogy a bevezetni kívánt szoftverek valóban alkalmasak-e a feladatuk ellátására a magyar közigazgatásban, illetve hogyan lehet bevezetni ezeket egy közintézményben, mi az, aminek a továbbfejlesztésére vagy kifejlesztésére még szükség lenne és milyen előnyöket tudunk felmutatni.

Egyik partnerünkkel való együttműködés keretében az Asterisk telefonközpont-szoftvert vezetjük be a korábbi zárt telefonközpont kiváltására. Van, ahol LibreOffice oktatóknak tartunk továbbképzést, illetve felhasználóknak tartunk IT biztonsággal kapcsolatos oktatást nyílt forráskódú eszközök ajánlásával. Egy másik együttműködés keretében kiszolgáló oldali mentő- és monitorozó szoftvereket vezetünk be. Több együttműködő partnerünknél LibreOffice irodai programcsomagot vezetünk be, ezt felhasználói és oktatói képzéssel és az Ilias e-learning platformmal támogatjuk.

A projektek keretein belül a következő szoftvereket vezetjük be (nem teljes lista): LibreOffice irodai programcsomag, Asterisk telefonközpont, Ilias e-learning rendszer, Nagios infrastruktúra-monitorozó szoftver, OpenLDAP címtár.