Előadásaink

Ezen az oldalon az E-közigazgatási Szabad szoftver kompetencia központ munkatársai által tartott előadások diái tölthetők le. A diák – ha máshogy nem jelezzük – a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 Unported (CC BY-SA 3.0) licenc feltételei szerint használhatók.

Kelemen Gábor

LibreOffice development by the Hungarian Free Software Competence Center

   Tartalom:
   This talk will introduce the Free Software Competence Center of the Hungarian Ministry of Public Administration and Justice, and our development activities related to LibreOffice.
   Letöltés: PDF

Németh László

LibreLogo: contributing to Wikipedia

   Tartalom:
   LibreLogo, the simplified vector graphics API of LibreOffice 4 has been extended to save cropped and valid SVG images. The presentation shows the results of the contribution to Wikipedia, recent and future improvements in LibreOffice and Wikimedia Commons.
   Letöltés: PDF

LibreLogo és Wikipédia

   Tartalom:
   A LibreOffice Conference 2013-on elhangzott előadás magyar nyelvű változata azt mutatja be, hogyan használható a LibreOffice LibreLogo nevű kiegészítése az általános iskolai programozásoktatásban olyan vektorgrafikus képek és animációk elkészítésére, amelyek alkalmasak a Wikipédián való közzétételre, és ezáltal a diákok motiválására, illetve a LibreLogo programnyelv népszerűsítésére.
   Letöltés: PDF

Mátó Péter

Szerver szolgáltatás és teljesítmény monitorozás szabad szoftverekkel

   Tartalom:
   Szerverek üzemeltetői gyakran találkoznak olyan problémákkal, hogy a háttértárolón elfogy a hely, és nem sikerül az adatbázis mentése; a rendszer valami miatt nem működik megfelelően; egy fontos éjszakai időzített feladat nem fut le időben; a gép kifogy a memóriából; és még hosszan sorolhatnánk. Az előadás bemutatja azokat a szabad szoftvereket, melyek segítségével a szolgáltatások alatt működő gépek, és magunk a szolgáltatások folyamatosan megfigyelhetők. Szó lesz a teljesítmény paraméterek monitorozásáról is.
   Letöltés: PDF

Teljesítmény monitorozás Linuxon

   Tartalom:
   Ha az üzemeltetett rendszereink működőképességét fenn szeretnénk tartani, ha valami kapaszkodót szeretnénk arra nézve, hogy az új rendszerek alá mekkora vasat vegyünk, akkor szükségünk van a működő szerverek és az azon futó szoftverek teljesítmény jellemzőire. Ez az előadás olyan technikákat és szoftvereket mutat be, melyek segítségével a különböző teljesítmény jellemzők megfigyelhetők, azok könnyen (vagy nehezen :) ) értelmezhető grafikonokon ábrázolhatók.
   Letöltés: PDF

Mátó Péter, Varga Csaba Sándor, Zahemszky Gábor

A változatosság gyönyörködtet? – Avagy az egy igaz út

   Tartalom:
   A szabad szoftver keretrendszer bemutatása.

   Az előadásban az Sz2K2 (Szabad Szoftver Kompetencia Központ) 3 mérnöke (Atya – Mátó Péter, Guska – Varga Csaba Sándor és Zahy – Zahemszky Gábor) azt mutatja meg, hogy szerintük mi lehet egy jó irány a szabad szoftverek komolyabb, vállalati szintű elismertetéséhez. Kell-e nekünk Microsoft Linux, jó-e ha valakinek RHCE minősítése van, érdemes-e megismerni az Eximet, és a qmailt a Sendmail valamint a Postfix mellett? Nacionalisták legyünk-e és használjunk Debiant, Ubuntut vagy netán FreeBSD-t, vagy a nyugat szekértolói a RHEL / SLES mániánkkal? Házibarkács szerverek vs nagyvállalati üzemeltetés?
   Letöltés: PDF

Torma Hajnalka

Cím: Linux Essentials

   Tartalom:
   A Linux Essentials képzést és vizsgát a Linux Professional Institute hozta létre középiskolások és felsőoktatási intézményekben tanulók számára azzal a céllal, hogy könnyebbé tegyék az első Linuxos vizsga megszerzését a célcsoport számára, és így motiválják őket a további ismeretek megszerzésére. Az előadás bemutatja a képzés és vizsga témaköreit, mintakérdésekkel illusztrálja az ismeretek számonkérésének módját, illetve az Academic Partner Programba belépéssel, vizsgaközponttá válással és egyéb vizsgázással kapcsolatos tudnivalókkal is foglalkozik.
   Letöltés: PDF

Varga Csaba Sándor (guska)

A magánélet biztosítása szabad szoftverekkel

   Tartalom:
   Jelen előadásom a civil szférában indítottam 5-7 évvel ezelőtt, és azóta folyamatosan bővítem és igazítom a trendeknek megfelelően. Az előadás fókuszában a felhasználók és a mindennapi tevékenységük áll. Manapság a támadások igen jelentős része a felhasználókat és azok által használt eszközöket, mint pl. a böngésző, levelezőkliens, közösségi háló (Facebook stb.) érinti, hiszen ezek nagyrészt védtelenek, és rajtuk keresztül könnyebb eljutni a jól védett szerverekig. Előadásomban bemutatom, hogyan lehet biztonságosan netbankolni, vagy akár csak telebankolni, milyen buktatói vannak egy egyszerű vezeték nélküli telefon vagy egy VOIP telefon használatának. Természetesen kihagyhatatlan témakör a mobiltelefonok és azok biztonságos használata.
   Elhangzott: OSZK és OBH internetbiztonsági képzések
   Letöltés: PDF

Az üzemeltetés kőbaltái

   Tartalom:
   Egy átlagos Linux/Unix üzemeltető a munkája során számos olyan megoldandó problémába fut bele, amelyre adott esetben tudja a 15-30 éve létező jó megoldást, de lehet, hogy fel sem merül benne, hogy van már egyszerűbb, ne adj Isten GUI-val rendelkező megoldás az adott feladatra. Célom semmiképpen nem az, hogy mindenkit a Nautilus alá tereljek be a shell helyett, pusztán olyan eszközöket fogok bemutatni, amelyek nagyban meg tudják könnyíteni az életünket. Lehet ez egy, a VPN-t majdnem kiváltani képes SSH tunnel, vagy egy transzparens MultiHop megoldás, de lehet akár egy 10 perc alatt konfigurálható rsync over ssh backup megoldás is. Az előadás célközönsége természetesen a rendszert üzemeltetők, de hasznos lehet akár olyanoknak is, akik felhasználóként titkosítottan levelezni (esetleg engedve a modern kor normáinak, ezt egy GMail felületen böngészőből szeretnék :)). Természetesen bebetonozott része lesz az előadásnak az OpenVPN és annak használata a mai modern mobil eszközökön (telefon, tablet).
   Letöltés: PDF

Zahemszky Gábor (zahy)

Sysvinit és upstart/systemd

   Tartalom:
   A Unix-szerű rendszereken klasszikus Sysvinit és a Linux rendszereken a felváltására tervezett Upstart és Systemd init rendszerek jellemzőinek bemutatása, összehasonlításuk.
   Letöltés: PDF