Esettanulmányok

Összefoglaló

Vállalati sikersztorik

Ebben a dokumentumban több olyan példát vizsgálunk meg, ahol szabad szoftverek felhasználásával vállalati szinten sikerült jelentős anyagi- vagy versenyelőnyre szert tenni. Minden példánál leírjuk a kiindulási helyzetet, a rendszer felépítésének vagy a migrációnak a lépéseit, tapasztalatait. Feltárjuk azokat a kulcstényezőket, melyek a sikerekhez vezettek.
Letöltések:
Google – PDF
Twitter – PDF
Londoni tőzsde – PDF
Szabad szoftveres internetkávézók – PDF

Nemzetközi kormányzati sikersztorik

Több olyan példát vizsgálunk meg, ahol nemzetközi kormányzati, önkormányzati vagy állami vállalati szinten szabad szoftver migráció vagy zöldmezős beruházás esetén szabad szoftver alapú infrastruktúra vagy rendszer kialakítása történt és jelenleg is pozitív eredményekkel zajlik vagy sikerrel zárult. Leírjuk a kiindulási helyzetet, a rendszer felépítésének vagy a migrációnak a lépéseit, tapasztalatait, valamint azokat a kulcstényezőket, melyek a sikerekhez vezettek.

Letöltések:
Svájc és a nyílt forrású megoldások – PDF
Nyílt forráskód az Amerikai Egyesült Államokban – PDF
Oroszország – PDF
Izland – PDF

Vállalati kudarcok

Ebben a dokumentumban több olyan példát vizsgálunk meg, ahol vállalati szinten szabad szoftver bevezetés vagy migráció történt, és valamilyen okból kudarccal zárult. Minden példánál leírjuk a kiindulási helyzetet, a rendszer felépítésének vagy a migrációnak a lépéseit, tapasztalatait. Feltárjuk azokat a kulcstényezőket, melyek a kudarchoz vezettek.
Letöltés: PDF

Kormányzati kudarcok

Ebben a dokumentumban több olyan példát vizsgálunk meg, ahol kormányzati, önkormányzati vagy állami vállalati szinten szabad szoftver bevezetés vagy migráció történt, és valamilyen okból kudarccal zárult. Minden példánál leírjuk a kiindulási helyzetet, a rendszer felépítésének vagy a migrációnak a lépéseit, tapasztalatait. Feltárjuk azokat a kulcstényezőket, melyek a kudarchoz vezettek.
Letöltések:
A német Külügyminisztérium szabad szoftveres projektje – PDF
Birmingham könyvtárainak Linuxra migrálása – PDF
Bécs munkaállomásainak Linux és OpenOffice.org migrációja – PDF

Néhány komolyabb projekt

LiMux – Az IT evolúciója

München városa szabad szoftverek használatára tért át, ezt a folyamatot, a bevezetett és egyedileg fejlesztett szoftvereket ismertetjük.
Letöltés: PDF

Schwäbisch Hall, a nyílt forrás városa

Schwäbisch Hall egy német kisváros, amely 2002-ben elsőként állította át az önkormányzati informatikai infrastruktúráját nyílt forrású megoldásokra, az ottani tapasztalatokat ismertetjük.
Letöltés: PDF

A finn igazságügyi minisztérium migrációja

A finn igazságügyi minisztérium több mint 10 ezer munkaállomást migrált OpenOffice.org szoftverre, az ennek során szerzett tapasztalatokat mutatjuk be.
Letöltés: PDF

Forja de la junta de Andalucía – Andalúzia szabadszoftver-tárolója

Andalúzia spanyol régió vezetése úgy döntött, hogy az általa birtokolt szoftvereket egy szoftvertárolóban (központi tárhelyen) teszi elérhetővé szabad szoftverként, ezzel valósítva meg a helyi jogszabályokban lefektetett alapelveket: a tudás bővítése, a kód-újrafelhasználás elősegítése és a más kormányzatokkal való együttműködés egyszerűsítése.
Letöltés: PDF

220 ezer Ubuntu alapú munkaállomás kiépítése Andalúzia iskoláiban

Andalúzia iskoláiban szabad szoftverekre épülő infrastruktúrát hoztak létre az oktatási célok megvalósítására, amely több százezer munkaállomás migrációját jelentette.
Letöltés: PDF

Az Egyesült Királyság nyílt forrású politikája

Az Egyesült Királyság kormánya kiadott egy nyílt forrású irányelvet és nyílt forrású közbeszerzési eszközkészletet, amelyek egyértelműen lefektették a nyílt forrású szoftverek helyzetét, és iránymutatást adtak a közbeszerzésekre vonatkozóan.
Letöltés: PDF

Csehország

Ebben a dokumentumban a szabad szoftverek közigazgatási használatát mutatjuk be Csehországban.
Letöltés: PDF

Asterisk telefonközpont a Csongrád Megyei Kormányhivatalnál

Ebben a tanulmányban az Asterisk telefonközpont-szoftver sikeres bevezetése során a Csongrád Megyei Kormányhivatalnál szerzett tapasztalatokat ismertetjük.
Letöltés: PDF