Szoftverek honosítása

A kompetencia központ több fontos szabadszoftver-csomag honosításának karbantartását végzi. Az elkészült honosítások az egyes szoftverek normál kiadásainak részeként jelennek meg.

  • LibreOffice: A legnépszerűbb szabad irodai programcsomag. Honosítását a 2012 nyarán megjelent 3.6-os verziótól kezdve gondozzuk, eddig a 3.6, 4.0 és 4.1 változatok jelentek meg az általunk karbantartott honosítással. A magyar változat innen tölthető le, a magyar nyelvű súgó pedig itt érhető el.
  • Mozilla: A Magyarországon elterjedt Firefox böngésző és a népszerű Thunderbird levelező kliens által alkotott programcsomag. Honosítását a 2012 nyarán megjelent 14-es verziótól kezdve gondozzuk, a programcsomagból hat hetente jelenik meg új verzió. A magyar Firefox innen, a magyar Thunderbird pedig innen tölthető le.
  • GNOME: Számos szabad operációs rendszer alapértelmezett grafikus környezete. A GNOME honosítását a 2012 őszén megjelent 3.6-os verziótól kezdve gondozzuk, eddig a 3.6 és 3.8 verziók jelentek meg az általunk karbantartott honosítással. A GNOME disztribúciók részeként érhető el, mint például az Ubuntu, openSUSE, Fedora. A GNOME alkalmazások honosított súgói innen érhetők el.

A szoftvercsomagok honosítását a szabad szoftveres közösség által készített Fordítás-HOGYAN dokumentumban lefektetett elvek alapján igyekszünk végezni, és ennek elolvasását javasoljuk más szabad szoftverek honosításához is.
Az esetleges fordítási hibák javítása érdekében együttműködünk a szabad szoftveres közösséggel, emiatt a fenti szoftverek honosításával kapcsolatos problémákat az Openscope projekt hibajelentő rendszerében kérjük jelezni.