Idegen nyelvű tanulmányok

Ezen az oldalon fontosabb idegen nyelvű, szabad szoftverekkel kapcsolatos tanulmányokat, anyagokat sorolunk fel.

A nyílt forráskód gazdasági jelentősége a vállalati és a kormányzati szférában

J. Lerner, M. Schankerman: The Comingled Code – Open Source and Economic Development, MIT Press, 2010
A szerzők két nagy felmérés alapján pillanatfelvételt készítettek a gazdaságban a nyílt forráskódra való átállásról. Nincs egyetlen helyes út a cégek és a kormányzatok számára, de a tapasztalat azt mutatja, hogy bátran és tudatosan kell a nyílt forráskód felé fordulni, mert a vegyes megoldások, a nyílt forráskódra való részleges átállás, vagy az arra alapozás is a versenyképesség növeléséhez, a kormányzati szférában a közpénzek hatékonyabb felhasználásához vezet.

Alapértelmezett nyílt forráskód a brit e-kormányzati szolgáltatásokban

A brit kormány a nyílt forráskóddal való eddigi kedvező tapasztalatok, és a világ vezető e-kormányzati megoldásaival rendelkező Észtország példája alapján (1, 2) kidolgozta, és  2014-től kötelezően életbe lépteti a Digital by Default Service Standard brit e-kormányzati szabályozást, amelynek egyik előírása a nyílt forráskódú szoftverek kötelező előnyben részesítése „a tulajdonosi vagy zárt forráskódú alternatívákkal szemben, különösen az operációs rendszerek, hálózati szoftverek, webkiszolgálók, adatbázis-kezelők és programnyelvek esetében.”

Európai bizottság: A technológiai bezáródás ellen: nyílt IKT-rendszerek kiépítése a szabványok alkalmazásának optimalizálása révén a közbeszerzésekben

Az Európai Bizottság egy magyarul is elérhető közleményt adott ki, amelyben felhívja a figyelmet a
technológiai bezáródás veszélyeire, és IKT-szabványok használatát javasolja a közbeszerzésben a bezáródás elkerülésére és a verseny fokozására. A Bizottság kiadott egy angol nyelvű útmutatót a szabványokra alapuló IKT beszerzésekhez, amelyet itt teszünk közzé:
Guide for the procurement of standards-based ICT — Elements of Good Practice

A német szövetségi kormány migrációs útmutatója

2012-ben jelent meg a német szövetségi kormány migrációs útmutatójának több mint 200 oldalas negyedik kiadása, amely a szabad szoftveres vállalati és intézményi migrációk minden fontosabb területén segítséget nyújt, így az autentikáció, csoportmunkaeszközök, virtualizáció, és az asztali munkaeszközök migrációjának vonatkozásában is. Részletes példaként szerepel az útmutatóban München 15 ezer munkaállomást érintő OpenOffice.org és 13 ezer munkaállomást érintő Linux migrációja (LiMux).
Honlap: Migrationsleitfaden, Die Beauftragte der Bundesregierung für Informationstechnik, 2012.

The large-scale GNU/Linux roll-out of Lower Saxony’s tax authority

Az alsó-szászországi adóhivatal 14 000 számítógépen cserélte le Solaris rendszerét GNU/Linuxra, ennek hátterét, kivitelezését és eredményeit ismerteti az alábbi tanulmány.
Letöltés:
The large-scale GNU/Linux roll-out of Lower Saxony’s tax authority

Software reuse in Italian public administrations

Ebben a tanulmányban az olasz közigazgatás szoftver-újrafelhasználásra vonatkozó gyakorlatát ismerhetjük meg. Bemutatja a szoftverek újrafelhasználására vonatkozó jogszabályokat, az ezt segítő országos és regionális szervezeteket és kezdeményezéseket, valamint az ismert akadályokat.
Letöltés:
Software reuse in Italian public administrations.

Towards the freedom of the operating system: the French Gendarmerie goes for Ubuntu

Ez a tanulmány a francia rendőrség kliensoldali infrastruktúrájának szabad operációs rendszerre átállását mutatja be, beleértve a hátteret, a technikai és jogi akadályokat, valamint az eredményeket.
Letöltés:
Towards the freedom of the operating system: the French Gendarmerie goes for Ubuntu

The Swedish National Police: How to avoid locking yourself in while saving money

Ez a tanulmány a svéd rendőrség kiszolgálóoldali infrastruktúrájának szabad szoftverekre átállítását mutatja be, beleértve a korábban használt és az új környezetet, az elért megtakarítást és a tapasztalatokat.
Letöltés:
The Swedish National Police: How to avoid locking yourself in while saving money

VINGIS: Managing Hungary’s vineyards with Open Source

Ez a tanulmány egy magyar szabad szoftveres sikertörténetet dolgoz fel: a szőlőültetvények nyilvántartására és távoli felmérésére született VINGIS rendszer hátterét, megvalósítását, bevezetését és hatását a vele megvalósított kormányzati szolgáltatásokra.
Letöltés:
VINGIS: Managing Hungary’s vineyards with Open Source

Estimates of the Costs of Implementing Open XML and Open Document Format in the Central Govern­ment

A dán kormány kérésére a Rambøll Management megvizsgálta az Office Open XML és OpenDocument formátumok használatának lehetőségét a dán kormányzatban, és összevetette a dokumentumformátumok lehetséges bevezetési módjainak technikai és anyagi következményeit.
Letöltés:
Estimates of the Costs of Implementing Open XML and Open Document Format in the Central Govern­ment

Economic impact of FLOSS on innovation and competitiveness of the EU ICT sector

Ez a tanulmány az Európai Bizottság kérésére bemutatja a szabad szoftverek szerepét, közvetlen és közvetett hatását az EU gazdaságára, az általuk elérhető új lehetőségeket az IKT szektorban, illetve a látható trendeket, és javaslatokat tesz a szabad szoftverekkel kapcsolatos politikára.
Letöltés: Economic impact of FLOSS on innovation and competitiveness of the EU ICT sector