Szabad szoftverek a közigazgatásban konferencia

A vidéki workshopok mellett egy konferencia keretében Budapesten is beszámoltunk munkánkról.

Program

Fekete Gábor, E-közigazgatásért felelős helyettes államtitkár: Megnyitó

Erdei Csaba: E-közigazgatási Szabad Szoftver Kompetencia KözpontÖsszefoglaló az E-közigazgatási Szabad Szoftver Kompetencia Központ célkitűzéseiről, eddig elvégzett tevékenységéről és a meghatározott irányvonalakról. A hallgatók megismerik annak felépítése mögött húzódó szándékot, 
tartalmát, és szó lesz a továbbfejlesztés lehetőségeiről, és a Központ által létrehozott tudásbázisról.

Torma Hajnalka: Szabad szoftveres felhasználói oktatás, további könyveink

A Szabad Szoftver Kompetencia Központ egyik feladata szabad szoftveres felhasználói oktatások megtartása a különböző pilot helyszíneken. Az előadás bemutatja a LibreOffice felhasználói oktatások során szerzett tapasztalatokat. Beszámol továbbá a Központ megbízásából készített oktatási anyagokról és könyvekről, melyek témái a LibreLogo, a WordPress, programozás Qt Creatorrel C++ nyelven, valamint a LibreOffice Writer használata.

Varga Csaba Sándor: Hathatós segítség a szabad szoftverek használatáhozAz előadás bemutatja az ESz2K2 által kitalált utat, amely a szabad szoftverek szakmai és felhasználói oktatásával, az eszközök kiválasztásával és használatával kapcsolatban igyekszik minden érdeklődőnek segítséget nyújtani. 
Az elmúlt bő fél évben kidolgoztunk egy keretrendszert, mely az 
intézményi és vállalati felhasználók legfontosabb igényeire koncentrál.

Zahemszky Gábor: Szabad szoftver szakoktatás, készülő rendszergazdai könyveink

Az e-közigazgatási Szabad Szoftver Kompetencia Központ egyik feladataként szabad szoftverek használatát mutatjuk be, illetve vezetjük be különböző (elsősorban állami) intézményekben. Mivel sok esetben nem ismerik a lehetőségeket sem, és nincs meg a használatukhoz szükséges tudás, ezért kidolgoztunk egy listát a javasolható programokról, valamint egyfajta oktatási anyagot a főbb szoftverek használatához. Az oktatási anyag elsősorban Linux alapú szerver üzemeltetéséhez kapcsolódik. Az oktatási anyagról magáról, kidolgozásáról, módszereiről, okairól lesz szó az előadásban.

Mátó Péter: Egy új hazai fejlesztés: központi rendszer menedzsment

Számos hazai intézménynél és cégnél az hátráltatja a leginkább a szabad operációs rendszerek bevezetését, hogy nem volt egy általánosan használható, kényelmes, nem űrpilótákra szabott, inhomogén Linux és BSD rendszerekre egyaránt működő központi menedzsment megoldás, mely segítségével az adminisztrátorok központból tudnak telepíteni, frissíteni és egyéb műveleteket végezni nagyszámú szerver vagy desktop géppel. Nem volt… Eddig. Az ESz2K2 tervezett és létrehozott egy ilyen eszközt, a Remote Root-ot. Ez lehetővé teszi különböző Linux és BSD terjesztések egy központi menedzsment felületen való kezelését, azokról hardver és szoftver leltár készítését és még sok hasznos funkciót. Erről az eszközről szól ez az előadás.

Németh László: Új fejlesztések az MSZ ISO OpenDocument formátumra és LibreOffice-ra történő intézményi migrációhoz

A KSH felmérése szerint 2011-ben a hazai vállalatok fele használt már szabad irodai programcsomagot, melyek alapértelmezett dokumentumformátuma az MSZ ISO OpenDocument. Az előadás bemutatja a Szabad Szoftver Kompetencia Központ kapcsolódó fejlesztéseit, az EUPL szabad licenc alatt kiadott magyar Wollmux honosítást, a LibreOffice csoportházirendből történő konfigurációs bővítését, valamint az OpenDocument és LibreOffice fejlesztési útmutatót, melyek segítségével platformfüggetlen intézményi dokumentumkezelés valósítható meg nyílt szabvány és szabad szoftver alapokon.

Kelemen Gábor: Szabad szoftverek fordításának tapasztalatai

Munkám során számos szabad szoftveres projekt honosítását végzem, például Mozilla, LibreOffice, GNOME stb. Az ennek során gyűjtött tapasztalatokat szeretném megosztani: milyen az egyes projektekkel dolgozni, milyen a közösség, milyen új technológiákat ismertem meg. Hogyan lehet bekapcsolódni?

Karay Tivadar, irodavezető, Budapest XVIII. ker. Polgármesteri Hivatal Testületi és Ügyviteli Iroda:
Dzsungelharc az e-közigazgatásért

A Budapest XVIII. ker. Polgármesteri Hivatal régóta használ szabad szoftvereket, Linux szervereket és munkaállomásokat, a hivatalos irodai szoftver a LibreOffice.
Ennek ellenére az ezt pártoló informatikusok állandó harcban állnak, és – ahogy a dzsungelben – néha azt se tudjuk ki lő ránk. Milyen célokat tudnánk kitűzni? Mire javasolunk összefogást? Miben várnánk segítséget?

A konferencia helyszíne és időpontja

Helyszín: Aranytíz kultúrház, Budapest, 1051, Arany János utca 10., Lovagterem
Időpont: 2013. november 27., 9:00-13:00