Mások által készített magyar nyelvű tanulmányok

Minden második hazai vállalat használt nyílt forráskódú irodai programcsomagot 2011-ben

A Központi Statisztikai Hivatal 2011-re vonatkozó adatai alapján a számítógéppel rendelkező hazai vállalatok 77%-a használt nyílt forráskódú böngészőt, 51%-a nyílt forráskódú irodai programcsomagot és 33%-a nyílt forráskódú operációs rendszert, 20%-a egyéb szabad szoftvert, 15%-a nyílt forráskódú webkiszolgálót, 9%-a szabad ERP vagy CRM rendszereket. A vállalatok méretétől nem függött a szabad szoftverek felhasználási aránya, de a kevésbé általános felhasználású szoftvereknél a fővárosi vállalkozások nagyobb arányban választottak szabad szoftvereket, mint a vidékiek.

A közszférában 2011-ben az államigazgatási szervek 78, az önkormányzatok 29%-a alkalmazott szabad szoftvert (az arány egy erre vonatkozó svéd tanulmány szerint nagyobb is lehet, mivel sok svéd önkormányzat freeware programként használt nyílt forráskódú szoftvereket, és elsőre nem tüntette fel ezeket a szabad szoftverek használatára vonatkozó statisztikákban).

Letöltés: IKT-eszközök és használatuk, Központi Statisztikai Hivatal, 2012. december

A Linux operációs rendszer kormányzati felhasználásának lehetőségei, nemzetközi tapasztalatok elemzése

Ebben a 125 oldalas tanulmányban a Balabit Kft. Magyarországon elsőként vizsgálta meg a Linux operációs rendszer felhasználhatóságát, tekintettel a gazdasági és finanszírozási modellekre, valamint a platformon szóba jöhető szoftverekre.
Letöltés: A Linux operációs rendszer kormányzati felhasználásának lehetőségei, nemzetközi tapasztalatok elemzése

A nyílt forráskódú szoftverek közigazgatási alkalmazhatóságának vizsgálata

Ebben a 2009-es, több mint 600 oldalas tanulmányban a Mithrandir Kft. a Miniszterelnöki Hivatal felkérésére a szabad szoftverek közigazgatási felhasználhatóságát számos szempontból megvizsgálta: szerzői jog, magyar jogrend, európai jogrend. Felmérték a szabad szoftverek felhasználását és az azokkal kapcsolatos tapasztalatokat néhány nagy közintézményben, a szabad szoftverek megjelenését a kormányzati stratégiában és jogalkotásban, a közigazgatási felhasználásuk jogszabályi hátterét, az ODF formátum kezelésének lehetőségeit, a szabad szoftverek használatával kapcsolatos céges tapasztalatokat, a szabad szoftverek életciklusát, a zárt forrású szoftverekre való visszaváltás lehetséges okait, valamint a szabad szoftverek közigazgatási elterjesztéséhez szükséges teendőket.
Letöltés: A nyílt forráskódú szoftverek közigazgatási alkalmazhatóságának vizsgálata

László Gábor: A nyílt forráskódú szoftverek társadalmi-gazdasági hatásainak feltárása a központi kezdeményezések tükrében

László Gábor 2009-es, 200 oldalas doktori értekezésében bemutatja a nyílt forráskódú szoftverek létrejöttének hátterét, a felhasználásuk gazdasági következményeit és a nemzetközi kezdeményezéseket kormányzati felhasználásukra vonatkozóan.
Letöltés: László Gábor: A nyílt forráskódú szoftverek társadalmi-gazdasági hatásainak feltárása a központi kezdeményezések tükrében

Nyílt forráskódú szoftverek a Közoktatásban

Ebben a 10 oldalas tanulmányban az Open SKM Kft. a nyílt forráskódú szoftverek közoktatásba való bevezetése melletti érveket, a váltás előnyeit valamint a felmerülő feladatokat ismerteti.
Elérhető: Nyílt forráskódú szoftverek a Közoktatásban

LibreOffice migrációs útmutató

Ez a Document Foundation, a LibreOffice fejlesztését vezető alapítvány által készített dokumentum röviden ismerteti a LibreOffice korábbi intézményi bevezetéseinek tapasztalatait, kitér a kockázatokra és a biztosítandó feltételekre, különös tekintettel a felhasználók megfelelő felkészítésére és bevonásának fontosságára. A magyar fordítást a központ készítette el.
Letöltés: TDF migrációs útmutató