Mi a szabad szoftver?

Szabad szoftver alatt értünk minden számítógépes programot és dokumentációt, amely kielégíti az alábbi feltételeket:

  • A szoftver bármilyen célra felhasználható.
  • Lehetőség van a szoftver működésének szabad tanulmányozására és módosítására.
  • Szabadon terjeszthető, továbbadható.
  • Lehetőség van a szoftver továbbfejlesztésére és a fejlesztés közreadására.

A szoftver tanulmányozásának, módosításának, illetve továbbfejlesztésének előfeltétele a forráskód elérhetősége.

Szabad szoftverekre jó példa az Android platform, a világon és hazánkban is piacvezető, Linux alapú okostelefon operációs rendszer; vagy a hazai vállalatok 3/4-e által használt Firefox, Google Chrome böngészők; illetve a minden második hazai vállalat által is használt OpenOffice.org, illetve LibreOffice nyílt forráskódú irodai programcsomag.

A szabad szoftver nem keverendő össze a freeware, shareware vagy public domain szoftverekkel. Sajnos a sajtóban nem mindig tesznek határozottan különbséget ezek között a fogalmak között, sokszor nevezik a szabad szoftvereket freeware-nek vagy ingyenes szoftvernek.

A freeware olyan, általában zárt forrású szoftver, amelyet ingyen adnak. Az ingyenes szoftver ennek a szinonimája.

Hiba a szabad szoftvert ingyenesnek nevezni. Ez a hiba onnan eredhet, hogy az angol „free” szó (free software = szabad szoftver) kettős jelentésű: szabad, illetve ingyenes. A szabad szoftver fogalmának semelyik meghatározása nem köti ki az ingyenességet. Ez szándékosan van így. Bár a legtöbb esetben a szabad szoftvereket „ingyen” letölthetjük az internetről, vagy egy számítástechnikai magazin CD-mellékletén „ingyen” jutunk hozzá, a szabad szoftver előállításáért vagy terjesztéséért lehet pénzt kérni, és nem csak jelképes összeget vagy költségtérítést, hanem bármennyit.

Fontos tehát megjegyezni, hogy a szabadságnak és az ingyenességnek semmi köze nincs egymáshoz. A szabad szoftver olyan szoftver, amelyet a felhasználók szabadon terjeszthetnek, vagy akár saját vagy mások céljára módosíthatnak, és el is adhatnak.