Próbálja ki!

Kompetencia központunk összeállított egy windowsos asztali szoftvereket tartalmazó CD-t, amelynek letöltésével ízelítőt kaphat az általunk ajánlott szabad szoftverek tudásából. A CD-n megtalálható a LibreOffice irodai programcsomag és az ehhez készült dokumentációk, a Mozilla Firefox böngésző és a Mozilla Thunderbird levelező és néhány hasznos kiegészítőjük, a GIMP és Inkscape képszerkesztők, valamint számos más praktikus irodai szoftver.

A szabad CD letöltése zip-pel tömörítve (MD5)

Nagy fájlok letöltése után érdemes ellenőrizni épségüket. Erre elterjedt módszer egy hash-függvény értékének ellenőrzése. Az MD5 egy olyan hash-függvény, amely tetszőleges méretű fájlból egy 128 bites kivonatot készít, amely a fájl egyetlen bithibája esetén is jelentősen eltérő értéket vesz fel. Ennek ellenőrzése a következő módokon lehetséges.

  • Töltse le és telepítse a winMD5Sum alkalmazást.
  • Kattintson jobb egérgombbal az ISO fájlra, válassza a Küldés -> winMD5Sum lehetőséget.
  • Várjon türelemmel a winMD5Sum betöltéséig.
  • Másolja be a fenti fájlban lévő MD5 hash-t az alsó szövegdobozba.
  • Kattintson a Compare gombra.

A ZIP használatához másolja a zip fájl kibontott tartalmát egy USB-kulcsra, és csatlakoztassa az USB-kulcsot a számítógéphez.

Ezután automatikusan megjelenik egy menü, amely tartalmazza a CD-n elérhető szoftverek listáját, rövid leírásukat és néhány képernyőképet. Innen egyszerűen telepítheti a figyelmét felkeltő szoftvereket.