Saját oktatási anyagok

Rendszergazdai tankönyvek

Mátó Péter, Rózsár Gábor, Őry Máté, Varga Csaba Sándor, Zahemszky Gábor: 20/80 – Unix és Linux alapismeretek rendszergazdáknak, E-közigazgatási Szabad Szoftver Kompetencia Központ, 2013.
Letöltés (v0.9): PDF (58 oldal, 2,5 MB)
Mátó Péter, Rózsár Gábor, Őry Máté, Varga Csaba Sándor, Zahemszky Gábor: 20/80 – Linux rendszerek alapvető beállításai, üzemeltetése, E-közigazgatási Szabad Szoftver Kompetencia Központ, 2013.
Letöltés (v0.9): PDF (144 oldal, 5 MB)
Mátó Péter, Rózsár Gábor, Őry Máté, Varga Csaba Sándor, Zahemszky Gábor: 20/80 – Hálózati szolgáltatások szabad szoftverekkel, E-közigazgatási Szabad Szoftver Kompetencia Központ, 2013.
Letöltés (v0.9): PDF (152 oldal, 6,7 MB)
A rendszergazdák elfoglalt emberek. Nincs mindig idő egy-egy beállítandó alrendszer miatt sok száz oldalnyi dokumentációt elolvasni. Könyveink minden fontosabb rendszergazdai területet felölelnek, minden témáról a szükséges és elégséges információt nyújtva. Ez jó kiindulási pont egy egyszerűbb feladat megoldására, és a bonyolultabb problémák megoldásához szükséges linuxos rendszergazdai tudás megalapozására.

Qt programozás könyv

Varga Péter: QT strandkönyv, E-közigazgatási Szabad Szoftver Kompetencia Központ, 2013.
Letöltések (v2013-12): PDF (148 oldal, 3,8 MB), forráskódok (417 KB)
Az iskolákban a szoftverfejlesztők ma már fejlett integrált fejlesztői eszközök használatával sajátítják el a programozást. Véleményünk szerint a szabad szoftver rendszerekre rendelkezésre álló fejlesztői keretrendszerek közül kiemelkedik a Qt Creator, eddig azonban nem volt igazán jól használható magyar nyelvű tankönyv hozzá. Ezért úgy határoztunk, hogy készítünk egy bevezető könyvet, mely C++ előismereteket feltételezve a Qt függvénykönyvtár használatát mutatja be a Qt Creator segítségével.
Licenc: CC-BY-SA.

LibreLogo tankönyv

Lakó Viktória: LibreLogo oktatási segédanyag – A teknőcgrafikától a programozásérettségiig, E-közigazgatási Szabad Szoftver Kompetencia Központ, 2013.
Letöltés (v2014-03): PDF (159 oldal, 5,8 MB)
A kompetencia központ fejlesztéséhez készült, kifejezetten oktatási célokat szolgáló magyar nyelvű tankönyv. A tankönyv programozásérettségivel foglalkozó fejezetének LibreLogo példái magyar nyelvű pszeudokódként is olvashatók, és a Python programnyelvvel való programszervezési és adatszerkezeti hasonlóságok és azonosságok folytán kis módosítással fel is használhatók érettségin.
Licenc: CC-BY-SA.

WordPress könyv

Torma László: WordPress alapismeretek, E-közigazgatási Szabad Szoftver Kompetencia Központ, 2013.
Letöltés (v2013-11): PDF (123 oldal, 20 MB)
A WordPress egyike a három vezető webes tartalomkezelő rendszernek (amelyek mindegyike nyílt forráskódú). A WordPress, és ezzel a nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszerek hazai terjedését reményeink szerint elő fogja segíteni az ingyenes és szabadon terjeszthető magyar nyelvű kézikönyv.
Licenc: CC-BY-SA.

Libreoffice Writer kalauz – Szövegszerkesztés stílusosan

Letöltés: PDF (528 oldal, 17 MB)
A LibreOffice irodai programcsomag rendszeresen frissített, minden lényeges információt tartalmazó kézikönyvei angol nyelvűek. Magyar változatának hitünk szerint sok hazai felhasználó veheti hasznát, így megcsináltuk annak honosítását.
Licenc: GPLv3 / CC-BY.