Szabad szoftver megoldások

Összefoglaló

A dokumentumgyűjtemény (melyet mi keretrendszernek nevezünk) elkészítése során megpróbáltuk összegyűjteni a kisebb-nagyobb cégek általános számítógépes szerver-igényének kielégítéséhez szükséges funkciókat. Aztán megnéztük, hogy az adott igényeket szabad szoftverekkel (elsősorban Linux környezetben) meg lehet-e oldani. Ha lehetőség volt, kerestünk többféle eszközt hozzá, megpróbáltuk valamilyen szempontrendszer alapján minősíteni őket, és a legjobbat (vagy ha azonos funkcionalitású közül több „legjobb” akadt, akkor az egyik legjobbat) kiválasztani, és bemutatni. A gyűjtemény folyamatosan bővül új dokumentumokkal.

A bemutatáson kívül a tipikusnak tekinthető alapszintű konfigurációk elkészítése volt a cél. Azaz nem cél, hogy nulla előismerettel ezen dokumentációk elolvasása után valaki ezekből a témákból profi legyen. Az viszont cél, hogy akár nulla előismerettel is képes legyen felépíteni működő vállalati rendszert a dokumentációk segítségével. Minden esetben igyekeztünk hasznos linkekkel szolgálni, hogy amennyiben valaki nem biorobotként, mechanikusan lemásolva akarja a rendszert kezelni, hanem szeretné mélyebben is megismerni, akkor azt megtehesse. Kifejezetten kérjük, hogy olvasson tovább az illető.
Leírásaink célközönsége nem a 10-15 éve Unixot/Linuxot adminisztráló senior rendszergazda, ugyanakkor reméljük, azért nekik is tudunk új dolgokat mutatni.

Megoldási javaslatok témakörönként

Alap hálózati infrastruktúra (DHCP, DNS)

Minden rendszernek szüksége van szilárd alapokra, ezekre építhetjük majd fel a többi szolgáltatást. Ez a dokumentum elmagyarázza, hogy mire jó a DNS, valamint megnézzük, hogyan tudunk felépíteni egy dinamikus IP-cím kiosztást végző rendszert. Igazi alapozó fejezet, kezdő és középhaladó rendszer-üzemeltetőknek.
Ez a fejezet még fejlesztés alatt van, amint elkészül, kikerül ide.

Mentési megoldások

A mentés tényleges fontosságáról általában a szakmabéliek akkor szereznek tapasztalatokat, amikor már késő elkezdeni jól csinálni. Kevés az olyan körültekintő rendszer-üzemeltető és -tervező, aki már az első gépét is 100%-os és mindenre kiterjedő mentési struktúrával helyezi üzembe. Inkább jellemző, hogy keserű tapasztalatok árán, vagy a komolyabb adatvesztést csak hatalmas mázlival elkerülve kezdünk megfelelő figyelmet fordítani a mentésre. Ez a fejezet megpróbál olyan tanácsokat adni, hogy már az első mentés közelítsen a tökéleteshez.
Letöltés
Letöltés – mobilra

Időszinkronizálás (NTP)

Az alapok alapja a pontos idő. Jellemzően ma már minden szerver valamilyen úton-módon (főként az internet segítségével) szinkronban tartja az időt. Ebben a dokumentumban a rendszeridő szinkronban tartásának módját ismertetjük.
Letöltés
Letöltés – mobilra

Tűzfal és hozzá kapcsolódó megoldások

Ebben a dokumentumban bemutatjuk a Linux-alapú rendszerekre elérhető tűzfalmegoldásokat, és igyekszünk felhívni minden üzemeltető figyelmét arra a tényre, hogy ma már szakmai öngyilkossággal ér fel tűzfal nélkül üzemeltetni bármit.
Ez a fejezet még fejlesztés alatt van, amint elkészül, kikerül ide.

Levelezőrendszerek, spam- és vírusszűrés

Levelezésre mindenkinek szüksége van. Ez a fejezet azt mutatja be, hogy egy átlagos közigazgatási részleg, vagy egy KKV cég – akár 5 fő számára, akár 5000 fő számára – hogyan tud saját MTA-t, SPAM- és vírusszűrést és méretezést végezni és üzemeltetni. Ajánlunk megoldásokat alap levelező szolgáltatás beindítására, POP3 és IMAP biztonságos elérésre is.
Letöltés
Letöltés – mobilra

Web, PHP, FTP megoldások

Ebben a fejezetben felépítünk egy átlagos webes kiszolgálót, biztonságos hozzáférésekkel, SSL-lel/TLS-sel és minden egyébbel, ami a webes kiszolgáláshoz szükséges.
Letöltés
Letöltés – mobilra

Webproxy megoldások

A proxy egy részben elfeledett (vagy talán mégsem annyira?) klasszikus szolgáltatás, amely az internet elterjedése óta velünk van. Ebben a fejezetben egy proxy szerver beállítását mutatjuk be, amellyel az intézmény sávszélesség-használata optimalizálható.
Letöltés
Letöltés – mobilra

Adatbázis-kezelők

A fejezet bemutatja a komoly referenciákkal rendelkező, jó minőségű szabad adatbázis-kezelőket. Bemutatja továbbá, hogy hogyan kell tipikus intézményi, vállalati felhasználás esetén ezeket konfigurálni és üzemeltetni, illetve milyen segédprogramok vagy hasznos parancssori trükkök érhetők el.
Letöltés
Letöltés – mobilra

Távoli menedzsment

A távoli rendszerfelügyelet alapvető eszköze az OpenSSH parancsértelmező, amely egy svájci bicskához hasonló mennyiségű hasznos lehetőséget nyújt a távoli gépekre való bejelentkezésre. Ezen lehetőségekből ismertet néhány fontosabbat és hasznosabbat ez a dokumentum, amelyek nélkül egyetlen üzemeltető sem élhet.
Letöltés
Letöltés – mobilra

Naplózás, monitoring

Fontos mindig tudni, mi történik (vagy esetleg mi fog történni) a szervereinkkel, valamint hogy később vissza is tudjuk keresni, mi miért történt. Ha valaki még nem használt monitorozó eszközöket, mint a Nagios vagy az Icinga, akkor ez a fejezet segíteni fog eldönteni, hogy elég-e az mrtg vagy a Munin, vagy pedig érdemes a Nagios/Icinga irányába elmozdulni.
Ez a fejezet még fejlesztés alatt van, amint elkészül, kikerül ide.

Fájlkiszolgáló

A népszerű Server Message Block protokoll szabad megvalósítását mutatjuk be ebben a dokumentumban, azaz népszerűbb nevén a SAMBA-t, hiszen már régóta alapvető elvárás az intézményi fájlszerver szolgáltatás biztosítása.
Ez a fejezet még fejlesztés alatt van, amint elkészül, kikerül ide.

VPN megoldások

A távoli menedzsment fejezetben adunk tippeket arra vonatkozóan, hogyan alakítható ki az egyszerű esetek egy VPN-szerű környezetet az SSH és a tsocks proxy segítségével, vagy akár a transzparens MultiHop megoldásaival, de bonyolultabb esetekre a VPN a megoldás. Ha már nem elég a trükközés és az alhálózatoknak látniuk kell egymást, vagy olyan megoldást kell a felhasználók kezébe adni, amit nem szakember is használni tud, akkor ezen dokumentum iránymutatásaira lesz szükség. A fejezet főleg az OpenVPN-nel foglalkozik, de bemutatja a többi megoldást is.
Letöltés
Letöltés – mobilra

Virtualizáció

A virtualizáció az elmúlt évek informatikájának egyik leginkább felkapott területe, nem is véletlenül. Tény, hogy teljesen átalakította az elmúlt 4-5 év informatikáját, lényegében minden intézménynek és szakembernek szüksége van rá. Rengeteg szabad megoldás létezik, és mint mindenhol, itt is nehéz volt a választás. Ha a KVM-mel szeretnél megismerkedni és érdekel mi miért ezt választottuk akkor ez a fejezet neked szól.
Ez a fejezet még fejlesztés alatt van, amint elkészül, kikerül ide.

Telefonközpont

Az Asterisk de facto szabvány azok körében, akik PC alapú telefonközpontot szeretnének építeni. Gyakorlatilag egyeduralkodó, sőt rengeteg cég a fizetős termékeit is rá építi. Majdnem mindent tud, amit a 2-3 millió forintos kulcsrakészen árult kereskedelmi verziók. Egy nehézség van vele kapcsolatban, komoly szaktudás kell hozzá. Ez a dokumentum egy alap konfigurációt fog felépíteni, majd szépen, apránként mélyed el a plusz dolgokban, mint: hívásrögzítés, konferenciaszobák, PIN-kódos azonosítás, híváslista-rögzítés, webes megoldások stb.
Ez a fejezet még fejlesztés alatt van, amint elkészül, kikerül ide.

E-Learning

A tanulástámogató/tanulásszervező rendszerek (learning management system, LMS) segítik a tanulás folyamatát, lehetővé teszik a tanulási folyamat tervezését, nyomon követését és értékelését. Az általunk bemutatott webalapú alkalmazás, amelyben az oktatók médiaelemekkel ellátott tananyagokat, feladatokat tehetnek közzé, illetve ezeket kurzussá szervezhetik, ellenőrizhetik az elsajátítás folyamatát, visszajelzést kaphatnak a tanulók által elvégzett tevékenységekről, az ILIAS.
Letöltés
Letöltés – mobilra

Összefoglalók, segédanyagok

Biztonságos kommunikáció – GPG

Ha nem szeretnénk, hogy e-mailjeink tartalmát más is elolvassa a címzetten kívül, titkosítsuk azt! Ha az a cél, hogy a címzett megbízzon a feladó személyazonosságában, írjuk alá! Ez a dokumentum az e-mailek és fájlok titkosításával elérhető biztonságos kommunikáció elméleti és gyakorlati alapjait mutatja be.
Letöltés

OpenDocument és LibreOffice intézményi környezetben

A könyv bemutatja az OpenDocument dokumentumformátum és a LibreOffice irodai programcsomag lehetőségeit a szakalkalmazás-fejlesztés és az intézményi dokumentumkezelés terén. A leírások alapján a zárt dokumentumformátumoktól, zárt irodai programcsomagtól függő szakalkalmazások kiegészíthetők az OpenDocument, illetve LibreOffice támogatásával, akár platformfüggetlen módon, de akár csak a LibreOffice-ra támaszkodó szakalkalmazások is fejleszthetők. Bemutatásra kerül az is, hogy az intézményi üzemeltetők és
szakalkalmazás-fejlesztők hogyan élhetnek a nyílt forráskódú LibreOffice előnyeivel: a forráskód szabad megtekinthetőségével és módosíthatóságával, az aktív fejlesztői közösség támogatásának igénybevételével, a LibreOffice mögött álló Document Foundation fejlesztési infrastruktúrájának kihasználásával, és a nyitott
fejlesztői közösséghez való csatlakozással.
Letöltés