Tevékenységeink

Központunk az alábbi tevékenységekkel foglalkozik.

Hazai és nemzetközi tapasztalatok vizsgálata

A központ létrejöttekor megvizsgálta a korábbi hazai és nemzetközi dokumentációkat, melyek a szabad szoftverekkel, azok jellemzőivel, bevezetésével, migrációjával, gazdasági és egyéb hatásaival foglalkoztak. Azóta is folyamatosan figyeljük a nemzetközi szaksajtót, és igyekszünk a lehető legtöbb hasznos ismeretet összegyűjteni és könnyen emészthető formában a hazai szakmai közönség és érdeklődők elé tárni. Az általunk készített tanulmányok, összefoglalók szándékaink szerint segítenek kiigazodni a szabad szoftverekkel kapcsolatos kérdésekben a döntéshozóknak, a rendszergazdáknak, fejlesztőknek és diákoknak egyaránt.
Tudástár lap

Bevezetési és támogatási feladatok

Kompetencia központunk együttműködik néhány közintézménnyel, amelyeknél pilot projektek keretében, közösen szabad szoftvereket vezetünk be, vagy a korábban bevezetett eszközöket bővítjük, használatukat segítjük oktatással vagy segédanyagokkal. A projektek elsődleges célja a szabad szoftverek közigazgatási használhatóságával kapcsolatos tapasztalatszerzés, ismeretgyűjtés. Kíváncsiak vagyunk, hogy a bevezetni kívánt szoftverek valóban alkalmasak-e a feladatuk ellátására a magyar közigazgatásban, illetve hogyan lehet bevezetni ezeket egy közintézményben. Mi az, aminek a továbbfejlesztésére vagy kifejlesztésére még szükség lenne, és milyen előnyöket tudunk felmutatni.
Bevezetési és támogatási projektek lap

Oktatási anyagok készítése és oktatás

Felhasználók, oktatók és rendszergazdák oktatását végezzük szabad szoftver témákkal kapcsolatban. A felhasználói és az oktatói képzésünk főként a LibreOffice szoftver használatáról szól. A rendszergazdai oktatás keretében a partnereink igényei szerint kialakított oktatásokat tartunk a szabad szoftverek telepítésével és adminisztrációjával kapcsolatban. Az általunk készített oktatási anyagokat és az oktatásokról készült videókat hamarosan publikáljuk a weboldalunkon.
Saját oktatási anyagaink lap

Szabad megoldások számba vétele

A dokumentumgyűjtemény (belső szóhasználattal: keretrendszer) a kis- és középvállalkozások igényeinek megfelelő általános szerverfunkciókat fogja át. A lehetőségek bemutatásán kívül a tipikusnak tekinthető alapszintű szerverkonfigurációk bemutatása volt a cél.
Szabad megoldások lap

Tudástár létrehozása és karbantartása

A Tudástárban a kompetencia központ által a szabad licencekről, a szabad szoftverek hazai és nemzetközi felhasználásáról készített tanulmányok olvashatók.
Tudástár lap

Szoftverek honosítása

Ezen az oldalon a központ által végzett honosítási munkák és a honosított szoftverek bemutatása olvasható.
Szoftverek honosítása lap

Bemutató szoftvergyűjtemény

Ez egy letölthető szoftvergyűjtemény, amely többek közt az általunk honosított asztali szoftverek bemutatására szolgál Windows operációs rendszeren. Az USB-kulcsra másolható gyűjteményt a számítógéphez csatlakoztatva azonnal telepítheti és kipróbálhatja.
Próbálja ki! lap

Konferenciák

Részt vettünk több szabad szoftverrel foglalkozó szakmai konferencián előadóként és látogatóként egyaránt. Tervezünk egy szabad szoftverek és a közigazgatás kapcsolatával foglalkozó saját konferencia szervezését.